جمعه بازار جویبار و معضلات آن
جمعه بازار جویبار و معضلات آن
جمعه بازار" قده ای سرطانی ، بر پیکره اقتصاد نحیف و شکننده جویبار ، که هفته به هفته آن را از پای در می‌آورد

 

ما جویباریها “جمعه بازار” را مکان گردشگری با شهرتی جهانی دانسته و آن را برند شهرمان میدانیم . درست یا نادرست ، هر کدام از این عنوانها باید باعث رشد و شکوفایی اقتصاد شهرستان باشد ، نه درآمد ناچیزی فقط برای شهرداری جویبار و برخی از کسبه آن !

فارغ از تمامی مشکلات اجتمایی ، بهداشتی و ترافیکی که این بازار ایجاد کرده ، با یک برسی تحقیقی مشخص می‌گردد بیش از ۷۰% از فروشندگان این بازار از شهرستانهای مجاور و غیر بومی بوده و بیش از ۷۰% از خریداران نیز بومی و ساکن شهرستان جویبار می‌باشند . این یعنی خروج سالانه میلیاردها تومان از هزینه سبد خانوار جویباری که میتوانست در اقتصاد کوچک و کشاورزی شهرستان جذب شده و در جهت رونق آن به کار گرفته شود .

متاسفانه با عدم مدیریت مناسب این مبالغ هفته به هفته به وسیله کسبه غیر بومی از شهرستان خارج شده و به شهرهای مجاور انتقال می یابد . این روند مخرب ، باعث هرچه بیشتر شدن رکود اقتصادی در جویبار و نهایتاً رشد اقتصادی شهرهای مجاور گردیده است .

عدم ساماندهی و وجود دستفروش غیر بومی در این بازار باعث شده که کسبه و مغازه داران جویباری قدرت رقابت با این بازار را نداشته باشند . به طوری که معمولا ، دو روز قبل از روز جمعه و دو روز پس از آن ، فروشگاههایی که ممکن است نمونه اجناس آنها در “جمعه بازار” فروخته شود از مشتری خالی شده و با این عدم فروش چند روزه ، زیان جبران ناپذیری به آنان وارد می‌آورد . بطوری که برخی کسبها قادر به پرداخت اجاره بهای مغازه خود نیز نبوده و به مرز ورشکستگی کشیده شده اند .

این بازار در چند سال اخیر نقش مخرب تری در اقتصاد جویبار ایفا کرده و جز یک جاذبه گردشگری حبابی ، سود چندانی برای رونق اقتصاد جویبار و حتی شناخت واقعی و تاثیر گذار از صنایع دستی شهرستان نداشته به گونه ای که از ابتدا تا انتهای این بازار اجناس بنجل چینی جایگزین صنایع دستی و تولیدات داخلی و محلی شده است .

با اطمینان میتوان گفت “جمعه بازار” محل قراری شده ، مابین فروشندگان دوره گرد غیر بومی و خریداران شهرستانی ، که از این طریق بده و بستانی با هم داشته باشند و شاید در این بین برخی از مشتریان از اندک دست فروشان جویباری نیز خرید کنند که این هرگز باعث ایجاد توازن در مبادلات نمیگردد .

شاید در گذشته دور جمعه بازار سنتی جویبار برای منطقه مفید بود ولی درچند دهه اخیر ، رشد ناموزون این بازار باعث تضعیف هر چه بیشتر اقتصاد بیمار شهرستان ، مشکلات ترافیکی ، و بهداشای شده و خروج هفته‌گی میلیاردها تومان پول از اقتصاد کوچک و کشاورزی جویبار نیز باعث رکود اقتصاد شهرستان گردیده است .

اگر ما خواهان رشد متوازن شهرستان جویبار و مبلمان زیبا و توسعه یافته شهری هستیم بدون تغییر در سیاست نگهداری از “جمعه بازار” ، دست یابی به آن میسر نخواهد بود . باید برای رشد اقتصادی جویبار هم که شده حتما در نحوه اداره این این بازار تغییراتی اساسی صورت گیرد تا این مکان نقش واقعی خود را در اقتصاد جویبار ایفا کرده و باعث رونق مجدد اقتصادی شهرستان گردد .

البته شهرهای دیگر استان به ضرر بازارهای هفتگی برای اقتصادشان زودتر از ما پی برده و این بازارها را برچیده و یا محدود کردند . به طور مثال ، شهر ساری که برای حمایت از مغازه داران و کسبه ساری ، بازار ترکمن ساری را جمع و محدود کرده است .

در آستانه سال نو و فروش شب عید که تنها زمان ممکن برای کسب کار بازاریان جویباری است ، امیدوارم مسئولین شهرستان از جمله شخص فرماندار ، شورای اسلامی شهر و شهرستان ، آقای یاری شهردار عملگرا جویبار ، اصناف و همچنین شهروندان عزیز جویباری به این موضوع مهم توجه کنند و با اراعه راهکارهایی مانند بومی سازی این بازار ، از آسیبهای وارده بر اقتصاد جویبار و خروج هفته‌گی میلیاردها تومان پول از شهرستان جلوگیری کنند .

مسئولین باید این را در نظر داشته باشند که مشکلات در جمعه بازار جویبار با معیشت و رشد اقتصادی شهرستان مرتبط است و بهتر است در شورای اداری مطرح گردد تا با اتخاذ سیاستی منسجم و یک طرح مدون و کارشناسی شده ، این مشکل اساسی مرتفع گردد .

  • نویسنده : کامران جعفری